Wat is een lening?

Om een onderneming te starten heb je vaak geld nodig

Als je een onderneming begint heb je vaak te maken met opstartkosten en daarvoor willen ondernemers soms een lening afsluiten, maar wat is een lening nu eigenlijk?

Een lening

Een lening is geld dat door een persoon of instelling aan een andere persoon of instelling wordt geleend. In de meeste gevallen is het zo dat een bank een lening verstrekt. Je kan als persoon bijvoorbeeld geld lenen bij de bank, maar betaalt daar wel rente over. De rente is wat je betaalt om het geld te mogen lenen.

Bijvoorbeeld: Je leent 1000 euro bij de bank en moet daar elke maand 5% rente over betalen. Je moet dan elke maand (1000 x 0,05 =) 50 euro aan rente betalen. Dit is alleen voor het lenen van het geld en zo gaat er dus niets van je lening af.

Hieronder zie je een filmpje van School TV waarin wordt uitgelegd hoe rente is ontstaan.

Banken lenen graag geld

Banken maken vaak veel winst op leningen aan bedrijven en mensen. Ze maken daarom hele mooie reclames waarin het lijkt alsof lenen heel gemakkelijk en veilig is, maar je moet nooit vergeten dat je over het geld dat je leent rente moet betalen en het bedrag zelf ook nog eens moet terug betalen. Het is daarom verstandig om goed na te denken of je het geld wel echt nodig hebt en hoeveel je nou precies moet lenen. Het is in de meeste gevallen beter om te sparen of om het geld te lenen bij je ouders. Je kunt dan met je ouders afspreken wanneer je het geld terug betaalt en hoeft er dan geen rente over te betalen. Veel veiliger en goedkoper!

Wijzer in Geldzaken

Steeds meer mensen lenen toch, omdat ze zo graag mooie spullen willen hebben. Dit zorgt ervoor dat veel mensen schulden hebben en uiteindelijk veel geld kwijtraken. De overheid heeft zelfs een eigen website opgezet die ze ‘Wijzer in Geldzaken’ hebben genoemd. Hier kan je tips vinden over hoe je beter kan omgaan met je geld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *