Hoe maak je een (succesvolle) website?

Een website starten is leuk, je kunt er je ziel & zaligheid in kwijt én het zou nog wel eens geld kunnen opleveren! Het begin is makkelijk, het bijhouden is vaak wat lastiger. Ik geef je een paar handige tips!

Bouw je eigen website

Je kunt op twee manieren een site maken: met een (online) pagebuilder, of via HTML op je computer. Een pagebuilder is vaak gratis, snel en makkelijk, maar niet altijd even professioneel en soms met maar weinig opties. Zelf HTML’en is lastiger, maar als je het eenmaal kan ligt de wereld voor je open!

Hosting

Als je je site op de computer hebt gemaakt, moet je hem natuurlijk wel online zetten, op een webruimte ergens op het internet. Dat kan via gratis hosting (vaak krijg je daar maar weinig ruimte en geen .nl adres) of een betaald hostingpakket. Het kost even wat, maar het is wel een investering.

Een gratis blog beginnen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld via www.blogspot.com of www.wordpress.com (Engelstalig).

blogger wordpress

Bezoekers

En dan: bekendheid! Bezoekers komen niet zomaar aanwaaien. Die moet je krijgen, en dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door adverteren, zorgen dat je publiciteit krijgt van de media of door een link of banner te ruilen met andere sites. probeer ook in zoekmachines te komen.

Updates

En dan: zorg dat je je bezoekers vasthoudt. De beste manier is door veel nieuws op je site te zetten, zodat mensen vaak terugkomen. Zeker voor beginnende sites is dit héél belangrijk. Komen mensen terug en zien ze niets nieuws erop staan, dan haken ze al gauw af. Zorg dus dat je je website vaak update.

Extra tips

 • Houd de site overzichtelijk en niet te druk.
 • Zorg dat je tekst leesbaar is. Zorg voor een goed lettertype.
 • Zorg dat alles technisch werkt, dat de links het doen, et cetera.
 • Zet niet van alles en nog wat op je site wat niets met elkaar te maken heeft. Wil je een paardensite maken, zet er dan niet ook een aantal pagina’s op over bv. roeien. Houd je aan één of een paar onderwerpen.
 • Hou de site interactief. Een gastenboek, forum of chatbox doet het altijd goed.
 • Wissel tekst af met plaatjes. Volle pagina’s vol tekst is saai, en pagina’s met alleen plaatjes zijn weer niet zo informatief.
 • Kopieër NOOIT van andere sites en ben origineel.

Succes!

Door Monique van Loon / oprichter en hoofdredacteur van Girlscene.nl

6 antwoorden
 1. koen
  koen zegt:

  en als je nou een vergelijksite wil maken ofso of iets anders wat niet standdaart is dan lukt dat toch niet.
  die sites kan je niet echt maken met gratis sites en meestal (denk ik) ook betaalde.
  moet je dan echt er kennis van hebben enzo??

  Beantwoorden
 2. Tom & Thomas
  Tom & Thomas zegt:

  Hoi Koen,

  Het klopt bijna helemaal wat je zegt. Deze post richt zich vooral op lezers die een eigen blog willen beginnen. De post is dan ook geschreven door Monique van Loon, die zelf één van de meest succesvolle blogs van Nederland runt: girlscene.nl

  Op WordPress.com kun je best wel makkelijk leren hoe je je eigen unieke blog maakt. Je hoeft dan alleen maar een domeinnaam te registreren en hosting te vinden. Dit kost natuurlijk wel wat tijd en het is ook handig als je goed Engels kunt, want je zult aardig wat Engelse instructies moeten lezen, maar het is zeker te doen!

  We hebben je ook nog even een mail gestuurd met tips hoe je verder zou kunnen gaan als je een vergelijkingssite zou willen maken.

  Succes met je plannen!

  Groetjes,
  Thomas

  Beantwoorden
 3. koen
  koen zegt:

  zouden jullie misschien een artikel kunnen maken over hoe je een eigen webhosting bedrijf start of hoe je die dingen verkoopt.
  Ik hoorde dat een paar andere jonge ondernemers ook zo waren begonnen en dat het niet heel erg moeilijk is.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *