Wat is rente?

Rente is de vergoeding die iemand ontvangt voor het uitlenen van geld. Als jij bijvoorbeeld geld spaart op je bankrekening, leen je dit eigenlijk uit aan de bank. Over het uitgeleende bedrag ontvang je een vergoeding: de rente. Op dit moment krijg je bij de meeste banken tussen de 2 en 3 procent rente per jaar. Maar vaak alleen als je je geld op een spaarrekening zet.

Als je zelf geld leent bij de bank betaal je daar rente over.

Er zijn veel verschillende soorten leningen met elk een eigen rentepercentage. Bij een kortlopende lening betaal je vaak tussen de 10 en 20 procent rente.

Je lost je lening niet af met de rente, maar betaalt puur voor het lenen zelf.

Je moet daarnaast het geleende bedrag ook terug betalen. Daarom is het belangrijk om een goed investeringsplan te hebben voordat je geld leent voor je onderneming.

Om uit te leggen hoe rente nou precies werkt, hebben we hieronder twee voorbeelden uitgeschreven. In het eerste voorbeeld spaar je 1000 euro en in het tweede voorbeeld leen je 1000 euro.

Voorbeeld 1: Je spaart 1000 euro

Stel je hebt 1000 euro extra winst gemaakt en zet dit geld op een spaarrekening van de ING bank. Je ontvangt op deze rekening 2,5% rente. Een belangrijk gegeven is dat je 2,5% rente over een jaar ontvangt. Het gaat dus niet om een maandelijkse rente.

2,5% van 1000 euro = 25 euro per jaar

Dit is het bedrag dat je krijgt als je een jaar lang 1000 euro op een spaarrekening met een rente van 2,5% laat staan.

Voorbeeld 2: Je leent 1000 euro

Voor je bedrijf wil je reclame maken om nieuwe opdrachten te krijgen. Hiervoor heb je 1000 euro nodig. Je besluit dit geld te lenen bij de ABN-Amro bank. Je betaalt over het geleende bedrag 16% rente.

16% van 1000 euro = 160 euro per jaar

Dit is het bedrag dat je betaalt voor het lenen van geld. Je moet dus de 1000 euro terugbetalen, plus de 160 euro rente.

Wil je meer weten over rente? Of zit je nog met een aantal dringende vragen? Stel ze dan!! Laat je reply hieronder achter en we doen ons best om je vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

4 antwoorden
  1. Business_Mike
    Business_Mike zegt:

    De vraag is: Kan ik mijn geleende geld terugverdienen? Als het antwoord ja is, kan je gerust geld lenen, twijfel je..

    2ct

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *