Je startkapitaal ligt onder je bed

Je wilt aan de slag gaan met je eigen bedrijfje, maar je hebt wat geld nodig om mee te starten. Waar haal je dat geld vandaan? Kijk niet verder, het ligt waarschijnlijk voor je neus (of onder je bed)!

Kijk maar eens rond op je kamer: welke spullen heb je al zeker een jaar niet aangeraakt? Deze heb je dus eigenlijk helemaal niet nodig. Zet ze daarom allemaal bij elkaar en maak drie stapels:

1. Spullen om te verkopen (spullen waarmee je € 10 of meer kunt verdienen)
2. Spullen om weg te geven (bijvoorbeeld aan een goed doel)
3. Spullen om weg te gooien

Alles wat je kunt weggeven, geef je weg aan jouw gekozen doel of aan een kringloopwinkel. Alles wat je weg kunt gooien, gooi je meteen weg.

Alles wat je nog kunt verkopen, kun je op Marktplaats te koop zetten. Een paar tips:

* Zoek het product eerst op Marktplaats op om te kijken welke bedragen andere mensen ervoor vragen of erop bieden. Zo weet je beter voor welke prijs je het product kunt verkopen.
* Bepaal voor jezelf de laagste prijs waarvoor je het product wilt verkopen en de hoogste prijs. Plaats het product dan voor de hoogste prijs op Marktplaats. Zo heb je genoeg ruimte om te onderhandelen.
* Ga je het product versturen naar de hoogste bieder? Het versturen van een pakket kost namelijk € 6,75 bij TNT Post. Zet daarom in je advertentie altijd erbij dat eventuele verzendkosten voor de koper zijn, deze hoef je niet zelf te betalen.
* Heeft iemand een goed bedrag geboden en ga je hiermee akkoord? Geef dan je rekeningnummer aan die persoon en laat hem of haar eerst het bedrag overmaken. Pas daarna verstuur je het pakket.
* Komt iemand het product bij jou thuis ophalen? (bijvoorbeeld als het zwaar, groot of duur is, zoals een tv of laptop)

Zorg er dan altijd voor dat er een volwassene bij is. Het gebeurt soms dat een bieder bij het ophalen zegt dat hij niet voldoende geld bij zich heeft en vervolgens vraagt of een lager bedrag ook goed is. Een volwassene kan je hier dan goed bij helpen.

Je vangt zo twee vliegen in één klap: je hebt wat geld voor je bedrijfje en je kamer is lekker opgeruimd. Klaar om aan de slag te gaan!

Deze post is geschreven door Patty Golsteijn, de schrijfster van een blog over simpeler leven, werken en wonen.

5 antwoorden
 1. Brrrram
  Brrrram zegt:

  ik heb laatst mijn spullen verkocht en ook veel van mijn broertje en ouders. Kan je ook doen maar moet je wel eerst vragen!

  Beantwoorden
 2. Bloem98
  Bloem98 zegt:

  Ik vind het moeilijk om spullen te verkopen maar eigenlijk moet het toch…… Hellup!

  Beantwoorden
 3. Koning Leon
  Koning Leon zegt:

  Relax!! Ga meteen al mijn Lego te koop zetten, maar heb alleen de originele dozen niet meer.. Is dat belangrijk?

  😀 🙂 😀 🙂

  Beantwoorden
 4. Patty Golsteijn
  Patty Golsteijn zegt:

  @Koning Leon
  Het hebben van de originele verpakkingen helpt altijd om een hogere prijs te krijgen, maar Lego is een kwaliteitsproduct en wordt nog steeds gebruikt, dus zal waarschijnlijk goed geld opleveren.
  Verkoop in elk geval niet te snel. Laat je advertentie een paar dagen staan om mensen te laten bieden en ga dan voor de hoogste bieder.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *