Wat is startkapitaal?

Om een bedrijf te beginnen heb je vaak startkapitaal nodig. Bij het opstarten van je bedrijf heb je bijvoorbeeld nog geen of weinig klanten. Hierdoor verdien je te weinig om je opstartkosten zelf te kunnen betalen. Hoe kom je dan aan startkapitaal?

Je kunt startkapitaal natuurlijk lenen bij de bank, maar dan betaal je vaak veel geld aan de bank (rente). Een andere manier om aan startkapitaal te komen is door op zoek te gaan naar investeerders. Dit zijn bedrijven of personen die jou geld geven om je bedrijf op te zetten. In ruil daarvoor geef jij ze een deel van je bedrijf. In het programma “Dragons’ Den” gaan ondernemers op zoek naar een investeerder. Zoals de onderneemster in dit filmpje.

2 antwoorden
 1. Marceline Esther
  Marceline Esther zegt:

  Hallo, ik ben een meisje die in het 7de jaar zit, en moet ‘ zogezegd ‘ een winkel opstarten. Maar een iets heb ik nog te kort ? Ik heb een budget nodig van ongeveer 6.000 € voor mijn materiaal. Maar ik zou graag willen weten hoe dat ik het moet aanvragen, hoeveel dat ik terug zal moeten geven per maand, en welke lening dat ik kan afsluiten? als er iemand mij kan helpen??

  Bedankt.

  Beantwoorden
 2. Bo Keijmel
  Bo Keijmel zegt:

  @Marceline Esther
  Je kan natuurlijk altijd naar een bank toegaan.
  Het nadeel is dat sommige banken een beetje huiverig zijn om te lenen aan minderjarigen.
  Je kan bij je familieleden aankloppen en vragen of ze een donatie of kleine lening kunnen doen.
  Het probleem is dan wel dat als je het later niet terug kan betalen het voor een ruzie in je familie kan zorgen (afhankelijk van hoeveel je hebt geleend).
  Je kan ook je oude spullen opzoeken en ze op marktplaats verkopen (alle beetjes helpen).
  Of zoeken naar een investeerder die het een goed idee vind en je wilt sponsoren.
  Het nadeel daarvan is wel dat hij een deel van je omzet/winst wil.
  Ik hoop dat ik je geholpen heb.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *